~Ioan Mugioiu: „7 Kastra” în sec. XI – începutul sec. XII

In Imperiul Bizantin, orase intarite se numeau KASTRON. Castrum era numit in sec. 8 o inta-ritura oraseneasca de pe timpul ostrogotilor, bizantinilor si longobarzilor.

Castrum Albiensium (vulgar Castres) a fost un oras in Galia. Castrum, oras în Sicilia. Castrum Caledonicum a fost un oras in Scotia. Castrum Corvolinum, oras intarit in Galia. Castum Heraldi, oras în Galia. Castrum Novum, oras in Dalmatia. Castrum Theodorici, oras in Galia. Castrum Vulpinum oras (oppidulum) in Galia. Si multe altele.

SEPTEN TRION, 7 OPPIDU si SEPTEM CASTRA sint cele trei denumiri, care s-au modificat la diferite timpuri, dar care si-au pastrat aceeasi insemnatate, dupa ce castrele romane din Dacia si-au pierdut importanta militară. Denumirile de SEPTEN TRION (an 1119 si tinind cont de inertia hartilor probabil chiar sec. 11), 7 OPPIDU (an 1290) si SEPTEM CASTRA (an cca. 1108, deci sec. 11-12) nu poate veni de la colonistii germani care au sosit in Transilvania in sec. 13. Denumirea de BURGUS (Bourg) la galii din Galia se regaseste si in greaca (si inseamna: porti). Prezenta ei la gali (chiar si numele regiunii de sud-est a Frantei, Burgundia (unde urmele galilor sint prezente si in arhitectura) indica ca BURGUS este de origine traca, adus aici de galateni. Ea patrunde si in Italia, probabil prin troianii lui Eneas, care infiinteaza Roma. >>>>


%d blogeri au apreciat: